ناباروری مردان و علل آن چیست؟

نقش و سهم مرد در بارور کردن زن این است که اولاً نطفه سالم در بدن خود بسازد و ثانیاً قادر باشد هر چند روز یک بار روابط زناشویی را انجام داده و نطفه خود را در داخل دستگاه تناسلی زن انزال نماید. علاوه برگرفتن شرح حال از مرد درباره مسایل مختلفی از قبیل: سابقه بیماریهای عفونی، استعمال دارو و یا موادی که بر روی نطفه اثر نامطلوب دارند، سابقه اعمال جراحی یا ضربه ها، سابقه فشارهای روحی، پزشک معالج معمولاً معاینات مختلفی نظیر بررسی علایم زخم ناشی از اعمال جراحی قبلی در زیر شکم، بررسی محل باز شدن مجرای ادرار نسبت به نوک آلت، اطمینان از وجود بیضه ها در کیسه های بیضه در دو طرف، بررسی اندازه و قوام بیضه ها، بررسی شبکه مجرای اپیدیدیم که در پهلوی بیضه و چسبیده به آن قرار دارند، بررسی وجود رگهای واریس در بند بیضه و اطراف بیضه مخصوصاً در سمت چپ و بررسی پروستات و کیسه های منی برای بررسی ناباروری مردان بعمل می آورد.

ناباروری مردان

علل نارسایی ها و ناباروری مردان

نارسایی در ایجاد نطفه: سهم مرد در باروری توسط منی او گذارده میشود. از این رو نکته اصلی در بررسی ناباروری مردان مطالعه کامل این ماده است. با توجه به اینکه سلولهای نطفه در جدار مجاری نطفه ساز بیضه ساخته می شوند و این عمل تحت تأثیر هورمونهای محرکی که از غده هیپوفیز ترشح می شوند انجام میگیرد، بدین جهت ضمن اینکه نارسایی در ایجاد نطفه می تواند ناشی از کم کاری غده هیپوفیز باشد، بیماریهای دیگری چون: عیوب مادرزادی سلولهای نطفه ساز، عدم خروج بیضه ها از شکم، عفونت بیضه ها. وارد شدن ضربه های شدید به بیضه ها نیز در بروز این نارسایی دخالت می نمایند.
اشکال در انتقال نطفه به خارج (انزال نطفه): اگر شبکه مجرای اپیدیدیم بسته شده باشد و یا مجرای منی بر بطور مادرزادی ساخته نشده باشد، با اینکه سلولهای نطفه در بیضه ها ساخته می شوند، معهذا به خارج از بدن مرد راه نمییابند و در خود بیضه و شبکه اپیدیدیم مرده و از بین می روند. ۳- اشکال در انزال نطفه به داخل دستگاه تناسلی زن: در مردانی که عدم توانایی جنسی دارند و نعوظ ایجاد نمی شود و یا در آنانی که نعوظ ایجاد شده ولی قبل از دخول و حتی نزدیک شدن آلت به دستگاه تناسلی، انزال در خارج از دستگاه تناسلی زن انجام می شود و همچنین در مواردی که سوراخ خروجی ادرار بطور مادرزادی، در نوک آلت قرار نداشته، بلکه در زیر آلت و در فاصله های مختلف از نوک آلت باز می شود، همواره مشکل بچه دار شدن موجود بوده و به آبستن نشدن همسر می تواند منجر گردد. نکته قابل ذکر اینکه اندازه آلت معمولاً در ناباروری مردان مؤثر نیست.

آزمایش نطفه برای تعیین ناباروری مردان

ناباروری مردان

به گزارش مجله برفانک پزشک برای پی بردن به مشخصات مایع منی و دانستن اینکه آیا منی شوهر حاوی یاخته های نطقه (اسپرماتوزویید) هست، تعداد آنها چند تا است، آیا آنها زنده اند، آیا سالم و نیرومندند، تا چه زمانی فعال می مانند، آیا اندازه و ساختمان آنها عادی است، دستور آزمایش نطفه می دهد. برای انجام این آزمایش، مرد می بایست حدوداً از ۳ تا ۵ روز قبل نزدیکی نداشته باشد.

پارامترهایی مهم در تجزیه مایع منی

حجم مایع منی: در هر انزال بطور متوسط ۳ تا ۵ سانتیمتر مکعب مایع منی دفع میگردد از ۶ سانتیمتر مکعب بیشتر، معمولاً غیر طبیعی است.

ویسکوزیته: مربوط به کشش سطحی مولکولها و خاصیت چسبندگی و کش آمدن مایع منی است. در این زمینه، چکاندن منی از نوک پیپت و کش آمدن آن بطول ۳ الی ۴ سانتیمتر، نشانه طبیعی بودن ویسکوزیته مایع منی است. هر گونه افزایش در ویسکوزیته باید غیر طبیعی تلقی شود زیرا چسبندگی بیش از حالت طبیعی، موجب عدم تحرک اسپرماتوزوییدها و در نتیجه عدم قدرت باروری میگردد.

فروکتوز: اندازهگیری فروکتوز که بخشی از انرژی لازم جهت حرکت اسپرمها را تأمین می کند در تجزیه مایع منی اهمیت زیادی دارد زیرا عدم وجود این ماده که منشاء آن از ترشحات کیسه های منی است حاکی از فقدان مادرزادی کانالهای دفران بوده و میتواند علل ناباروری مردان را در بسیاری موارد روشن سازد. حد طبیعی آن ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم در هر میلی لیتر از مایع منی است.

ناباروری مردان

تعداد اسپرمها: اگر چه از نظر تئوری فقط یک نطفه لازم است تا تخمک را بارور کند، اما با نهایت شگفتی باید گفت هر گاه تعداد اسپرمها در هر میلی لیتر از مایع منی از حد معینی کمتر باشد، احتمال آبستنی کاهش مییابد. در حالت طبیعی تعداد کل اسپرمها در یک نوبت انزال بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیون و تعداد اسپرمها در هر میلی لیتر از مایع منی بین ۶۰ تا ۹۰ میلیون میباشد. سابقاً در عدم باروری یک مرد به تعداد اسپرمها بیشترین اهمیت را قایل بودند و تعداد اسپرم قابل قبول برای باروری ۲۰ میلیون اسپرم در هر میلی لیتر در نظر گرفته می شد لیکن امروزه، شکل اسپرمها و بخصوص حرکت آنها به عنوان مهمترین عامل در نظر گرفته می شود. به عبارت دیگر امکان باروری مردانی که کمتر از ۲۰ میلیون اسپرم در هر میلی لیتر منی دارند، در صورتیکه شکل و حرکت اسپرمها خوب باشد وجود دارد. در پایین تر از ۱۰ میلیون اسپرم در هر میلی لیتر، شانس ایجاد حاملگی بعید است.

شکل اسپرمها: در حالت نرمال تعداد اسپرمهای طبیعی از نظر شکل بایستی حداقل ۶۰ الی ۷۰ درصد کل اسپرمها را تشکیل دهد. هر گاه تعداد اسپرمهای غیر طبیعی از ۴۰ درصد بیشتر باشد، قدرت باروری کم و امکان ایجاد حاملگیهای غیر طبیعی بیشتر است.

حرکت اسپرمها: تحرک اسپرمها یک فاکتور حیاتی در قدرت زایایی است. بررسی شماره اسپرمهای متحرک و درجه تحرک آنها را باید در ظرف دو ساعت پس از انزال انجام داد که در حالت طبیعی ۷۰ تا ۸۰ درصد اسپرمها فعال و متحرک هستند. برای امکان حاملگی، حدود ۶۰ درصد اسپرمها بایستی فعال و متحرک باشند.

منبع:https://www.barfanak.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.