محرومیت از خواب و تاثیر آن بر عملکرد انسان

اکثر محققان عقیده دارند که خواب موجب بازسازی و ترمیم آثار فرسودگی هایی می شود که در طول بیداری ایجاد شده اند.و محرومیت از خواب تاثیرات منفی دارد. البته، تا همین اواخر نیز شواهد مؤید این فرضیه از قدرت چندانی برخوردار نبودند. در واقع به نظر می آید که خوابیدن برای حفظ شرایط مطلوب در بدن، ضروری نباشد با این همه، ظاهراً برای حفظ کارکرد طبیعی مغز لازم است.

محرومیت از خواب

 

اثرات محرومیت از خواب

از آنجا که تمایل به خوابیدن یکی از انگیزه های لازم زندگی به شمار می رود، محروم کردن از خواب می تواند راه امیدبخشی برای بررسی اثرات آن بر بدن باشد. اما برخلاف انتظار پژوهشگران مطالعات مربوط به محرومیت از خواب چندان آشکارساز نبودند.

 

مطالعه بر روی آزمودنی های انسانی

بین خواب آلودگی و خستگی تفاوت روشنی وجود دارد، ممکن است بعد از بازی فوتبال احساس خستگی کرده، نیاز به استراحت داشته باشید، اما این احساس کاملاً متفاوت از احساس خواب آلودگی در پایان روز است. خواب آلودگی حتی در صورتی که در طول روز فعالیت چندانی هم نکرده باشید، ایجاد می شود.

مطالعات محرومیت از خواب همگی بیانگر آن بودند که این محرومیت تأثیری بر کارکرد و فعالیت جسمی آزمودنی ها ندارد اما بر عملکرد مغز تأثیر فاحشی دارد. آزمودنی هایی که مدتی از خواب محروم شدند، هنوز می توانستند تکالیف فکری کوتاه مدت را به انجام رسانند اما در تکالیفی که به دقت و تمرکز طولانی مدت نیاز داشتند، با مشکل روبرو بودند.

با این همه، تمایز قائل شدن بین تغییرات انگیزشی متأثر از خواب آلودگی و اختلال در کارکردهای مغزی دشوار است. مطالعات مختلف حکایت از آن دارند که حتی در صورت حفظ سطوح انگیزش، افراد در انجام تکالیفی که نیاز به سطوح بالای کارکرد قشری داشتند، پس از دو روز محرومیت از خواب عملکرد ضعیفی نشان می دادند.

محرومیت از خواب

 

مطالعه بر روی حیوانات آزمایشگاهی

تا این اواخر، مطالعات محرومیت از خواب در حیوانات، اطلاعات چندانی دربارهٔ نقش خواب در اختیار ما قرار نداده اند. نمی توان حیوانات را «ترغیب» کرد که بیدار بمانند و با آزمایشگر همکاری کنند؛ لذا برای بیدار نگه داشتن حیوانات باید دایماً آنها را تحریک نمود و از این رو آنها تحت استرس قرار می گیرند. راکشافن و همکارانش (۱۹۸۹ ، ۱۹۸۳) با طرح آزمایشی که در آن موش ها تحت تحریک مداوم وادار به بیدار ماندن می شدند، دریافتند که محرومیت از خواب اثرات وخیمی دربر دارد.

در این آزمایش ها، حیوانات آزمایشی به نظر بیمار و ضعیف می رسیدند؛ هماهنگی حرکتی خود را از دست داده بودند و دیگر نمی توانستند دمای بدن خود را تنظیم کنند. علاوه بر این به مراتب غذای بیشتری می خوردند و میزان سوخت و ساز بدنشان آنقدر بالا بود که وزن خود را بشدت از دست داده بودند.

این نتایج حاکی از آن است که باید این احتمال که خواب حائز یک نقش فیزیولوژیکی حیاتی است را جدّی تلقی کنیم. البته مطالعه با حیوانات متفاوت از شیوه ای است که در آن از آزمودنی های انسانی استفاده می شود. در مطالعات محرومیت از خواب که با انسان ها صورت می گیرد، آزمودنی با میل و رغبت در آزمایش شرکت می جوید و به خوبی می داند که آزمایشگر نخواهد گذاشت که او دچار صدمه یا آسیب شود.

محرومیت از خواب

از طرفی، شاید مطالعات محرومیت در انسان آنقدر ادامه پیدا نمی کنند تا موجب اختلال های وخیمی گردند. اما حیوانات از این قضایا بی خبرند و شاید اگر با انسانها نیز مانند حیوانات رفتار می شد به همان نتایج دست می یافتیم (در واقع در جنگ کره با نظامیان آمریکایی همین کار را می کردند و با ترفند محرومیت از خواب، مغز آنها را شستشو می دادند و سعی در تغییر عقاید سیاسی آنها داشتند).

Check Also

عوارض غذاهای سرخ شده

آیا از عوارض غذاهای سرخ شده اطلاع دارید؟

خوردن غذاهای سرخ شده می‌تواند خطر مرگ را افزایش دهد. مطالعات اخیر نشان داده‌اند که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.