تغذیه مادر در دوران شیردهی و نکات مهم آن

دوران شیردهی نیز همانند دوران بارداری، مسایل تغذیه ای فراوانی به همراه دارد. مادری که طفل را از پستان خود شیر میدهد نیاز به غذای خوب، کافی و کاملی دارد بویژه اگر این مادر فعالیت هایی در خارج از خانه نیز داشته باشد. بدین لحاظ در تغذیه مادر در دوران شیردهی احتیاج مادر از جهت دریافت انرژی، پروتئین و بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی افزایش مییابد. در این دوران رژیم غذایی مادر علاوه برتامین احتیاجات غذایی، باید دارای موادی باشد که از طریق شیرخارج می شوند.انرژی مورد نیاز . نیاز به انرژی اضافی در دوران شیردهی بستگی به مقدار شیرتولید شده دارد. به طور معمول مقدار تولید روزانه شیر، تقریباً ۸۰۰ تا ۸۵۰ میلی لیتر بوده و انرژی لازم برای تولید این مقدار شیر حدود ۶۰۰ کیلوکالری است. اگر کارآیی بدن در تولید شیر ۸۰ درصد باشد، مادر شیرده به ۷۵۰ کیلوکالری برای تولید شیر نیازمند است ولی چون ذخایر چربی بدن مادر در این دوره برای تولید شیر مصرف می شود، بنابراین انرژی اضافی مورد نیاز روزانه حدود ۵۰۰ کیلوکالری توصیه شده است.

تغذیه مادر در دوران شیردهی

پروتئین در تغذیه مادر در دوران شیردهی

مقدار متوسط پروتئین شیرانسان حدود ۱/۲ درصد است. به عبارت دیگر اگر میزان متوسط تولید شیر به طور روزانه ۸۵۰ میلی لیتر باشد، این مقدار شیر حاوی ۱۰ گرم پروتئین است و در موارد تولید شیر بیشتر ۱۲۰۰ میلی لیتر در روز ۱۵ گرم پروتئین دارد.طبق نظر متخصصین، روزانه ۲۰ گرم پروتئین، علاوه بر پروتئین مصرفی برای دوران شیردهی توصیه شده است که تخمین زده می شود این مقدار پروتئین برای تولید ۱۲۰۰ میلی لیتر شیر در روز کافی باشد (با در نظر گرفتن کفایت تبدیل که ۷۰ درصد پروتئین مصرفی روزانه قابل تبدیل به پروتئین شیر میباشد).افزایش انرژی و پروتئین مورد نیاز در دوران شیردهی با مصرف یک لیتر شیر در روز تامین میگردد.

مواد معدنی در تغذیه مادر در دوران شیردهی

تغذیه مادر در دوران شیردهی

مواد معدنی در دوران شیردهی نیز همچون دوران بارداری، نیاز مادران به املاح افزایش یافته و دقت لازم در انتخاب رژیم غذایی متعادل و کافی، جهت تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن را ایجاب می نماید.آهن: چون مقدر آهنی که از طریق شیر دفع میشود نسبتاً کم است، بعلاوه زنان شیرده معمولاً عادت ماهانه ندارند، بنابراین مقدار آهن مورد نیاز روزانه آنان در دوران شیردهی نیز حدود ۲۰ میلی گرم توصیه شده است که معادل همان مقدار آهن لازم برای شرایط عادی و دوران بارداری است.کلسیم: مقدار کلسیم شیر انسان تقریباً ۳۰ میلی گرم در یکصد میلی لیتر است. تخمین زده شده است که یک نوزاد احتیاج به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم کلسیم در روز دارد. با در نظر گرفتن این مسئله که در این دوران جذب کلسیم خیلی پایین تر از صددرصد است، بنابراین مصرف ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم برای جبران نیاز کلسیمی مادر کافی است. اگر در رژیم غذایی مادر، کلسیم، به مقدار کافی تامین نشود، میزان کلسیم شیر از ذخایر اسکلتی مادر تامین میگردد. زنانی که نمی توانند شیر و یا فرآوردههای شیری را مصرف نمایند، مکمل کلسیم روزانه به مقدار یک گرم جهت جبران کلسیم استخوان مادر توصیه میگردد.علاوه بر آهن و کلسیم، نیاز به سایر املاح نیز در دوران شیردهی افزایش مییابد. مثلاً در مورد فسفر ۴۰۰ میلی گرم، ید ۵۰ میگروگرم، منیزیم ۱۰۰ میلی گرم و روی ۱۰ میلیگرم در روز، علاوه بر نیاز عادی می بایست در نظر گرفته شود.

ویتامین ها در تغذیه مادر در دوران شیردهی

تغذیه مادر در دوران شیردهی

به گزارش مجله یرفانک برای تامین ویتامین ها که نیاز روزانه به آن در دوران شیردهی افزایش مییابد، مصرف میوه ها و سبزیها به مراتب بهتر از فرآوردههای دارویی حاوی ویتامینها است. استفاده از آفتاب مستقیم بهترین راه تامین ویتامین D میباشد. معمولاً با مصرف مقدار کافی غذاهای متنوع و دریافت کالری و پروتئین مورد نیاز روزانه، ویتامین های مورد نیاز هم تامین میگردد.مایعات با توجه به اینکه قریب ۸۷ درصد حجم شیر مادر را آب تشکیل می دهد، لذا میزان مایعات دریافتی مادر می بایست روزانه در حدود ۳ لیتر باشد تا از کم آبی بدن مادر جلوگیری نماید. بهتر است یک لیتر از این سه لیتر با مصرف شیر تامین شود زیرا به این ترتیب مقداری از پروتئین ها، ویتامین ها و کلسیم مورد نیاز مادر نیز تامین می شود. چنانچه در جریان شیردهی، وزن مادر رو به افزایش باشد، بهتر است از شیر بدونچربی استفاده شود.

منبع:https://www.barfanak.com

Check Also

خواص شیره انگور

خواص شیره انگور برای سلامتی چیست ؟

شیره انگور از میوه انگور بدست می اید و برای سلامتی فواید زیادی دارد. یکی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.