یکی از بیماریهایی که میتواند زندگی افراد را تهدید نماید و در اثر پاسخ سیستم ایمنی بدن نسبت به عفونت ایجاد میشود سپسیس نام دارد، همانطور که میدانید وظیفه اصلی سیستم ایمنی بدن جلوگیری از فعالیت بیماری و باکتریها میباشد اما گاهی در این رابطه دچار مشکلاتی میشوند. هنگامی که مواد شیمیایی ترشح شده توسط سیستم ایمنی بدن در جریان خون برای مقابله با عفونت قرار میگیرند موجب ایجاد التهاب خواهد شد که به این مشکلات سپسیس گفته میشود، موارد شدید این مشکل موجب شوک سپتیک شده و یک وضعیت اورژانسی است، در این مقاله به بررسی بیماری سپسیس خواهیم پرداخت، یک بیماری که توانسته بر اساس آمارهای ارائه شده هر ساله 1.5 میلیون نفر را تحت تاثیر خود قرار دهد.
بررسی کامل علائم مربوط به سپسیس
برخی از بیماریها دارای چند مرحله هستند و سپسیس نیز سه مرحله دارد که عبارتند از:
- سپسیس
- سپسیس شدید
- شوک سپتیک
امکان دارد سپسیس زمانی که افراد در بیمارستان هستند نیز ایجاد گردد، اما همیشه چنین اتفاقی نخواهد افتاد و یا بهتر بگوییم در موارد نادر ایجاد میشود. در صورتیکه هر کدام از علائم زیر را داشته باشید جهت رسیدن به مراقبتهای پزشکی باید به پزشک و یا اورژانس مراجعه نمایید، این را بدانید که ثانیهای نباید وقت به هدر برود، هر چه سریعتر بیمار تحت درمان قرار گیرد شانس بقا بیشتر خواهد بود.
√ سپسیس: علائم مربوط به سپسیس عبارتند از:
- داشتن تب بالای 101 درجه فارنهایت (38 درجه سانتی گراد) یا دمای زیر 98 درجه فارنهایت (36 درجه سانتی گراد)
- ضربان قلب بالاتر از 90 ضربه در هر دقیقه
- میزان و یا نرخ تنفس بالاتر از 20 نفس در هر دقیقه
- عفونتهای احتمالی
پزشکان اگر بخواهند تشخیص درستی داشته باشند احتمال دارد نیازمند مشاهده دو علامت باشند اما بهتر است با مشاهده هر کدام از آنها سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
√ سپسیس شدید: این نوع سپسیس زمانی رخ خواهد داد که نارسایی اندام وجود داشته باشد، کسانی که دچار این مشکل هستند باید یک و یا تعداد بیشتری از علائم زیر را داشته باشند که عبارتند از:
- کاهش ادرار
- ایجاد تغییرات در توانایی ذهنی
- وجود پلاکت کم
- ایجاد برخی مشکلات تنفسی
- ایجاد برخی از تغییرات غیرطبیعی در قلب
- تغییرات در دمای بدن
- ضعف شدید
√ شوک سپتیک: اگر بخواهیم به شکلی واضح علائم شوک سپتیک را بیان نماییم میتوانیم بگوییم که سپسیس شدید و فشار خون پایین موجب آن خواهد شد.
اثرات جدی و مهم مربوط به سپسیس
با اینکه سپسیس به صورت بالقوه میتواند زندگی را تهدید نماید اما بیماری از خفیف تا شدید میباشد. مسئله مهمی که وجود دارد داشتن یک مورد از این مشکل میتواند احتمال خطرات ابتلا به عفونتهای آینده را افزایش دهد. سپسیس شدید و یا شوک سپتیک میتواند عوارضی را ایجاد نماید، لختههای خونی کوچک که میتوانند در سراسر بدن شکل گیرند. این لختههای خونی جریان خون و همچنین انتقال اکسیژن به اندامهای حیاتی را مسدود خواهند کرد و این مسئله موجب افزایش خطر مرگ بافت خواهد شد.
علتهای گوناگون ایجادکننده سپسیس
هرگونه عفونتی میتواند منجر به ایجاد سپسیس گردد اما برخی از عفونتها احتمال بیشتری برای مبتلا شدن به این مشکل دارند:
- ذات الریه
- عفونت شکمی
- عفونت کلیه
- عفونت خون
بر اساس آمارهای ارائه شده توسط موسسه پزشکی ایالات متحده آمریکا موارد مربوط به سپسیس هر ساله در حال افزایش است و دلایل زیر برای آنها ذکر شدهاند:
- افزایش جمعیت سالخورده، این بیماری غالبا در سالمندان ایجاد میگردد
- افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی، هنگامی که آنتی بیوتیک توانایی خود را برای نابودی باکتری و عفونت از دست میدهد
- افرادی که دارای سیستم ایمنی بدن ضعیفی دارند
چه کسانی در معرض سپسیس قرار دارند؟
اگر چه برخی افراد از ریسک بالاتری برای مبتلا شدن به عفونت برخوردارند اما هر فردی میتواند به این مشکل دچار شود، افرادی که در معرض خطر قرار دارند عبارتند از:
- کودکان و سالمندان جوان
- افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف
- افرادی که تحت درمان در بخش مراقبتهای ویژه قرار دارند
- افرادی که برایشان از لولههای تنفسی استفاده میشود
بررسی ارتباط این بیماری با نوزادان
سپسیس در نوزادان زمانی اتفاق خواهد افتاد که در ماه اول زندگیشان دچار یک عفونت در خون شوند، این مشکل در نوزادان بر اساس زمان بروز عفونت طبقهبندی خواهد شد، میتوان آن را به ایجاد عفونت در طول تولد و یا پس از تولد نیز تقسیم کرد. دانستن این موضوع به پزشکان کمک خواهد کرد تا در رابطه با نوع درمان تصمیمگیریهای لازم را انجام دهند، نوزادانی که دارای وزن کمی در هنگام تولد هستند نسبت به سپسیس حساسیت بیشتری از خود نشان خواهند داد، این مشکل در نوزادان نارس نیز دیده میشود، آنهایی که سیستم ایمنی بدن نابالغی دارند. برخی از این علائم را میتوان موارد زیر عنوان کرد:
- کم بودن دمای بدن
- تب
- گردش خون ضعیف
- ایجاد تورم بر روی شکم
- استفراغ
- اسهال
- تشنج
- زرد شدن پوست یا همان مشکل زردی
- مشکلات مربوط به تغذیه
سپسیس نوزادان هنوز هم به عنوان یکی از بیماریهای خطرناک که حتی میتواند جان آنها را تهدید نماید شناخته میشود، این مشکل را میتوان با تشخیص و درمان زودرس حل کرد، پزشکان حتی قادر هستند با بررسی وضعیت مادران به بیماریهای نوزادان دست یابند و برای آن فکر چاره نمایند. بد نیست بدانید که سپسیس مسری نیست اما به دلیل پاتوژنهای اصلی که منجر به سپسیس میشوند ممکن است مسری هم باشد.
شیوههای تشخیص بیماری سپسیس
در صورتی که نشانه این بیماری را دارید پزشکان میتوانند به راحتی و تنها با انجام چند آزمایش مشکل را پیدا نمایند. یکی از اولین آزمایشها را میتوان آزمایش خون دانست، مواردی که پزشکان در آزمایش به دنبال آن هستند:
- عفونت
- مشکلات مربوط به لخته شدن خون
- عملکرد غیرطبیعی کبد و یا عملکرد کلیه
- مقدار اکسیژنی که کاهش یافته است
با توجه به علائم و نتایج آزمایش خون پزشکان امکان دارد سایر آزمایشها را نیز تجویز نمایند:
- آزمایش ادرار (برای بررسی باکتریها در ادرار)
- تست ترشح زخم
- تست ترشح موکوس برای شناسایی میکروبهای مسئول عفونت
در صورتی که پزشک نتواند منبع عفونت را با استفاده از شیوههای گفته شده تعیین نماید ممکن است به سراغ روشهای زیر برای مشاهده درون بدن برود:
- اشعه ایکس برای دیدن ریهها
- سی تی اسکن برای مشاهده عفونتهای احتمالی آپاندیس، لوزالمعده و یا روده
- اولتراسوند برای مشاهده عفونت درون کیسه صفرا و یا تخمدان
- اسکن MRI
توجه داشته باشید که روش درمانی سپسیس بستگی به تشخیص و نظر پزشکان دارد، آنها هستند که بهترین شیوه درمانی را از بین درمانهای موجود انتخاب خواهند کرد، قطعا نتایج خوبی حاصل خواهد شد.
روشهای جلوگیری از این بیماری
گامهایی برای جلوگیری از گسترش عفونت وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا به سپسیس را کاهش دهد، این شامل موارد زیر خواهد شد:
- انجام واکسیناسیون جهت آنفولانزا، پنومونی و سایر عفونتها
- داشتن بهداشت مناسب
- در صورت مشاهده علائم عفونت باید سریعا مراقبتهای فوری را آغاز نمایید، هر چه درمان زودتر باشد مسلما نتایج نیز بهتر خواهد شد
منبع: https://www.barfanak.com