بطور عمده سه نوع اصلی از قرص ضدبارداری وجود دارند. دسته اول قرصهایی هستند که دارای استروژن و پروژسترون بوده و بنام قرصهای ترکیبی نامیده می شوند. دسته دوم، بنام قرصهای متوالی نامیده میشود که در این نوع از قرصها، معمولاً ۱۴ تا ۱۶ قرص اول از ۲۱ قرص، تنها حاوی استروژن بوده و به ۵ تا ۷ قرص آخر از ۲۱ قرص، پروژسترون نیز اضافه شده است. دسته سوم، قرصهایی بنام مینی پیل هستند که فقط حاوی پروژسترون می باشند. در برخی از بسته بندیهای قرصهای ضد بارداری، بجای ۲۱ قرص، ۲۸ قرص منظور شده است. قرصهای ۲۸ روزه در واقع همان قرصهای ۲۱ روزه هستند، با این تفاوت که ۷ قرص بی اثر، حاوی آهن و ویتامین برای روزهای ۲۲ تا ۲۸ در نظر گرفته شده است که در تقویت قوا و رفع کمخونیها موثر می باشد. در حال حاضر، بیشتر نوع ترکیبی مورد استفاده است که شامل دو جزء استروژنیک و پروژستینی می باشد. از جزء استروژنیک قرصهای ترکیبی میتوان به مسترانسول، اتینیل استرادیول، و از جزء پروژسترون به ترکیباتی نظیر اتینودیول دی استات، توراتیندرون، نوراتیندرون استات اشاره نمود.
عوارض قرص ضدبارداری چیست
تجویز قرص مناسب هر فرد گاهی اوقات چندان کار آسانی نیست، زیرا کیفیت بیولوژیکی هورمون قرصهای ضد بارداری در افراد مختلف متفاوت است. کسانیکه مبتلا به عوارضی عدم تعادل هورمون در بدن هستند، ممکن است تجویز نوع خاصی از هورمون موجب تشدید ناراحتی در آنها گردد. مثلاً اگر مقدار استروژن قرص زیاد باشد، باعث سرگیجه، سردرد، تهوع و استفراغ، تورم بدن، درد پستانها و درد عضلات پا، لک صورت، افزایش خونریزی قاعدگی و در کسانیکه عینک داخل چشمی استفاده می کنند، باعث قرمزی و ناراحتی چشم می شود. از جمله عوارض زیادی پروژسترون نیز، ناراحتی اعصاب، افسردگی و خستگی، چربی پوست و جوش صورت قابل ذکرند. بر عهده پزشک معالج است که در صورت مشاهده هر گونه علایم ناراحت کننده در مصرف کننده قرصهای ضدبارداری، با توجه به ویژگیها و شرایط جسمانی بیمار، نسبت به تعویض نوع فرص و یا بطور کلی، تغییر روش پیشگیری اقدام نماید. معمولاً با عوض کردن نوع قرص، عوارضس فوق الذکر نیز برطرف می گردد.علیرغم اثرات نیکویی که مصرف قرصهای ضدبارداری در اکثر موارد دارند، برخی از زنان براثر مصرف این قرصها دچار عوارضی از قبیل آکنه، تھوی خور استفراغ ، افزایشس وزن، سردرد و میگرن، افزایش فشارخون، ورم قرنیه چشم و حساسیت پستانها میگردند که گاه ناگزیر به تعویض نوع قرص و حتی ترک این روش و استفاده از روشهای دیگر پیشگیری میگردند.
موارد منع مصرف قرص ضدبارداری
سابقه ترومبوفلبیت، آمبولی ریه، سکته مغزی و بیماری عروق کرونر، اختلال واضح فونکسیون کبد، وجود قطعی یا احتمالی سرطان پستان و رحم، بیماریهای بدخیم تخمدان و سایر سرطانهای وابسته به استروژن، خونریزی دستگاه تناسلی با علل ناشناخته، حاملگی و آدنوم کبد، از مواردی هستند که مصرف قرصهای ضد بارداری را منع می نمایند. . موارد احتیاط در مصرف قرصهای ضد بارداری: تومورهای رحمی، افزایش فشارخون، صرع، نامنظم بودن قاعدگی، سابقه ای که نشان دهنده احتمال وجود دیابت قندی باشد، سابقه سردردهای میگرنی، سن ۳۵ یا بالاتر از آن، بخصوص در مبتلایان به چاقی، فشارخون و دیابت و افرادی که سیگار زیادی مصرف می کنند، بخصوص اگر سن آنها از ۳۵ سال تجاوز نماید، از جمله مواردی هستند که بهنگام توصیه قرصهای ضد بارداری می بایست مورد توجه کامل قرار گیرند.علایم هشدار دهنده: خانمهایی که از قرصهای ضد بارداری استفاده می نمایند، در صورت مشاهده علایمی نظیر تورم یا درد غیر عادی در پاها، زردی پوست یا چشمها، درد شکمی یا سینه ای یا بازویی، تنفس کوتاه و اختلالات بینایی، باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایند تا پس از معاینات و بررسیهای پزشکی در صورت لزوم نسبت به تعویض نوع قرص و یا تغییر در روش پیشگیری از حاملگی، اقدامات مقتضی بعمل آید.
میزان اثر قرص ضدبارداری
به گزارش مجله برفانک در صورتیکه قرصهای ضدبارداری بطور منظم استفاده شوند، میزان اثر آنها تا ۹۹/۹ درصد در سال است. به عبارت دیگر از هر هزار نفر زن، چنانچه مرتباً از قرصهای ضد حاملگی مصرف کنند یک نفر از آنها در عرض یکسال حامله خواهد شد. ولی متاسفانه میزان اثر قرصهای ضد بارداری از نقطه نظر دموگرافیک بدین سادگی نبوده، بلکه به علت فراموشی یا تعویض قرص یا عدم دسترسی به کلینیک، عدم موفقیت را از ۰/۱ تا ۲/۶ درصد در سال تغییر داده است. بطور کلی استفاده از قرصهای ضد حاملگی در زمره مطمئن ترین روشهای جلوگیری از بارداری بوده و امتیاز مهمتر آن، قابل برگشت بودن اعمال فیزیولوژیکی تخمدان است و از نقطه نظر خطرات احتمالی، هنر قدر میزان هورمون در آنها کمتر باشد، عوارض آنها نیز ناچیزتر است.
منبع:https://www.barfanak.com