بسیاری از عوامل میتوانند رنگ مدفوع را تغییر دهند که ویتامینها، عفونتها و غذاهای خاص نمونههایی از آن محسوب میشوند. برخی از مشکلات پزشکی مانند بیماری کیسه صفرا و بیماری کبد میتوانند رنگ مدفوع را تغییر دهند. تغییر رنگ مدفوع به ویژه اگر سفید یا به رنگ خاک رس باشد، نشان دهنده یک مشکل جدی در سلامت فرد است. هنگامی که بزرگسالان دچار تغییر رنگ مدفوع خود میشوند و علائم دیگری ندارند، معمولا مشکلی نبوده و صبر میکنند تا رنگ مدفوع به حالت طبیعی خود برگردد، اما زمانی که کودکان یا نوزادان دچار تغییر رنگ مدفوع میشوند، پزشک باید در اسرع وقت آنها را ببیند.
معرفی علل تغییر رنگ مدفوع
صفرا موجب رنگ قهوهای مدفوع شده و بدین معناست که روده درست کار میکند. زمانی که مدفوع تغییر رنگ میدهد و به اصطلاح کم رنگ است، اغلب به این دلیل است که صفرا به اندازه کافی به مدفوع نمیرسد. مشکلات احتباس کیسه صفرا، پانکراس یا کبد سبب میشوند که مدفوع فاقد صفرا باشد. شایعترین دلایلی که موجب تغییر رنگ مدفوع میشوند، عبارتند از:
غذاها: برخی از غذاها مانند غذاهای چرب یا غذاهای رنگی ممکن است موجب تغییر رنگ مدفوع شوند. ویتامینهایی که شامل آهن میشوند نیز ممکن است رنگ مدفوع را به قهوهای تیره تبدیل کنند.
ژیاردیا: ژیاردیا نوعی عفونت است که میتوانند موجب تغییر رنگ مدفوع شود. ژیاردیا لامبلیا شایعترین انگل رودهای در جهان است که باعث عفونت میشود. فرد میتواند این انگل را با نوشیدن آب آلوده یا تماس نزدیک با کسی که عفونت دارد، به دست آورد. ژیاردیا معمولا در مناطقی که دسترسی نامناسب به آب سالم و تمیز دارند، شایع است. شایعترین علائم این وضعیت شامل درد معده، سر درد، تورم، استفراغ و تب است. پزشک برای نابودی این انگل، نوعی دارو برای بیمار تجویز میکند.
داروها: برخی از داروها میتوانند به کبد آسیب رسانده و موجب تغییر رنگ مدفوع شوند، به ویژه زمانی که فرد دارو را بیش از دوز مصرفی توصیه شده توسط پزشک مصرف نماید. به عنوان مثال، داروهای ضدویروسی (OTC)، ایبوپروفن و استامینوفن، میتوانند به کبد آسیب برسانند.
بیماری کیسه صفرا: کیسه صفرا حاوی صفرا بوده و در سمت راست بالای معده، در کنار کبد قرار دارد. در طی فرآیند هضم، کیسه صفرا، صفرا را از طریق مجاری صفراوی به رودهها میرساند. بیماریهای مرتبط با کیسه صفرا میتوانند رنگ مدفوع را تغییر دهند. سنگهای صفراوی یکی از شایعترین بیماریهای کیسه صفرا بوده و میتوانند موجب درد، تهوع، استفراغ و تغییر رنگ مدفوع شوند. سنگهای صفراوی در صورتی که بدون درمان رها شوند، میتوانند مشکلات دیگری در برخی از اعضای بدن مانند پانکراس و کبد ایجاد کنند.
مشکلات کبدی: مشکلات مربوط به کبد یا مجاری صفراوی میتوانند موجب تغییر رنگ مدفوع شوند. انواع مختلفی از بیماریهای کبد وجود دارند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- بیماریهای عفونی مانند هپاتیت A، B و C
- آسیب کبدی از مصرف الکل
- بیماری کبد چرب
- بیماریهای خود ایمنی
- عملکرد نادرست سایر اندامها
- سرطان کبد
- کیست کبد
- بیماری ویلسون
درمان بیماری کبد به علت و پیشرفت آن بستگی دارد.
مشکلات پانکراس: بیماریهای پانکراس میتوانند منجر به جذب کم مواد غذایی شوند. این مسئله منجر به انتقال سریع مواد غذایی از طریق روده شده و موجب روشن بودن رنگ مدفوع و چرب شدن آن میشود.
منبع: https://www.barfanak.com